Последвайте Гласове в Автор: Западът е сляп за потенциалните последици от своите

...
Последвайте Гласове в Автор: Западът е сляп за потенциалните последици от своите
Коментари Харесай

Пол Крейг Робъртс: Ограничената военна операция на Кремъл в Украйна беше стратегическа грешка

Последвайте " Гласове " в 
Автор: 

„ Западът е кьорав за евентуалните последствия от своите провокации против Русия, а Кремъл е кьорав за евентуалните последствия от толерирането на провокациите. ”
Мразя да слушам „ Казах ти “, само че тук употребявам тези думи.
Както читателите знаят, от доста години съм угрижен, че толерантността на Русия към безкрайните обиди и провокации към нея ще продължи да предизвиква още повече и по-лоши провокации, до момента в който не бъдат пресечени алените линии, които водят до директен спор сред двете огромни нуклеарни сили. През всичките тези години Кремъл, некадърен да разбере или да одобри, че ролята му на зложелател номер 1 на Вашингтон е изсечена в камък и разчиташе на тактика от нулев до най-малък отговор, с цел да подкопае имиджа на рискова и нападателна Русия, настроена за възобновяване на руската империя.

Тази дипломатическа тактика, сходно на тактиката на Русия за Украйна, се провали изцяло.
Катастрофалната тактика на Кремъл за Украйна стартира, когато Кремъл обърна повече внимание на Олимпийските игри в Сочи, в сравнение с свалянето от Вашингтон на украинското държавно управление. Грешките на Кремъл се форсираха, когато Кремъл отхвърли настояването на Донбас да се сплоти още веднъж с Русия, сходно на Крим. Това остави руснаците от Донбас на произвола на  украинските нацистки милиции, обстрели на цивилни региони и частична окупация от украинските сили от 2014 година до февруари 2022 година, когато съветската войска стартира да прочиства Донбас от украинските сили, с цел да предотврати квалифицирано украинско навлизане в републиките в Донбас. След  8 години изчакване, Кремъл в този момент се изправи пред огромна, подготвена и оборудвана от Запада войска плюс фанатични нацистки полкове.
Човек би си помислил, че до този миг Кремъл би взел поука от изключителните си неточности и би осъзнал, че най-сетне би трябвало да показва, че е бил предизвикан. Без подозрение това, което се искаше, беше съветска офанзива, която затвори Украйна, унищожавайки държавното управление, цялата гражданска инфраструктура и неотложно прекратявайки спора. Вместо това Кремъл усложни грешките си. Той разгласи лимитирана намеса, чиято цел е да почисти украинските сили от Донбас. Той остави държавното управление и гражданската инфраструктура на врага си недокоснати, като по този метод разреши на врага да устои на интервенцията при извънредно удобни условия.
За да бъде ясно, няма подозрение, че руснаците могат да прочистят Донбас от украинските сили и съвсем са изпълнили задачата. Грешката на Кремъл беше, че не осъзнаваше, че Западът няма да разреши ограничение на намесата.
Кремъл предизвести Запада, заявявайки, че в случай че Съединени американски щати и НАТО се намесят, Русия ще счита тези страни за „ воюващи “. Но Западът се намеси, изначало постепенно и деликатно, с цел да тества водите, а по-късно все по-агресивно, защото това, което в началото очакваше, бе че спорът ще продължи най-вече седмица, а той е към този момент в седмия си месец; Кремъл още веднъж приказва за договаряния със Зеленски и съветското нахлуване явно е арестувано.
Далеч от това да третира страните от НАТО като воюващи страни, Кремъл към момента обезпечава на Европа сила до степента, в която Европа разрешава на Русия да го прави. Висши съветски чиновници говореха по този начин, като че ли доказването на Русия като благонадежден снабдител на сила е по-важно от живота на нейните бойци, които се бият против подготвени и оборудвани от Запада украински сили, доставяни от европейски страни, чиито оръжейни промишлености работят с съветска сила.
Правилно предвидих, че съветските половинчати ограничения ще доведат до разширение на войната.
Правилността на моя разбор към този момент е доказана от отчет в The Hill, обява във Вашингтон, прочетена от вътрешни хора. Докладът е озаглавен: „ Защо Съединени американски щати стават все по-нагли с поддръжката си за Украйна “ и може да бъде прочетен. 
Ето началното изречение на отчета и някои фрагменти:
„ Администрацията на Байдън въоръжава Украйна с оръжия, които могат да нанесат съществени вреди на съветските сили и, за разлика от началото на войната, формалните лица на Съединени американски щати не наподобяват обезпокоени от реакцията на Москва. “
„ С течение на времето администрацията разбра, че може да обезпечи по-големи, по-мощни, по-тежки оръжия на украинците и руснаците не реагираха “, споделя някогашният дипломат на Съединени американски щати в Украйна Уилям Тейлър пред The ​​Hill.
„ Руснаците някак си блъфираха и се възмутиха, само че не бяха предизвикани. И имаше угриженост [за това] в администрацията първоначално – към момента има до известна степен – само че страхът от провокиране на руснаците понижа “, прибавя Тейлър, който в този момент работи в Института за мир на Съединени американски щати. “
„ Бяхме малко по-внимателни в началото… без да знаем дали Путин ще открие и нападна линиите за доставки, не бяхме сигурни дали ще ескалира, а също и дали Украйна може да употребява това, което сме им дали или задържали за дълго време против Русия “, споделя Майкъл О’Ханлън, боен анализатор от основания във Вашингтон мозъчен концерн Brookings Institution. “
„ От юни Съединени американски щати непрестанно усилват високомобилните артилерийски ракетни системи в страната, които американски военнослужещи са обучавали украинските войски да употребяват на партиди.
„ Гледайки напред, голям брой отчети демонстрират, че Съединени американски щати възнамеряват скоро да изпратят прецизни артилерийски муниции Excalibur – оръжия, които доближават до 70 километра и биха помогнали на украинците да се насочат към вкопани съветски позиции и командни пунктове.
„ Част от смяната в известията може да се отдаде на обстоятелството, че Киев се опълчи на интернационалните упования и не падна бързо, когато Русия нападна за първи път, съгласно Нейтън Сейлс, някогашен чиновник на Държавния департамент, който неотдавна е служил като настоящ заместник-секретар по гражданската сигурност, демокрацията и правата на индивида. ”
Както споделих, казусът ще бъде подобен, лимитираната интервенция на Кремъл се преглежда на Запад като половин мярка, която дава на Запада опция да разшири войната. Сега с наближаването на зимата спорът се уголемява с доставки на мощни оръжия с огромен обхват, способни да нападат Донбас, Крим и други елементи на Русия от Западна Украйна, които бяха пощадени от съветската инвазия.
Както споделих също, благородното желание на Русия да удължи войната със своята тактичност на постепенно придвижване, с цел да сведе до най-малко цивилните жертви, даде опция на Запада да характеризира съветската интервенция като изпускане на парата от изчерпани муниции и огромни съветски загуби. Картината на съветския неуспех имаше резултата, който, както чаках, направи Западада по-уверен. Ето извадки от отчета на The Hill, потвърждаващи това:
„ Друга част от уравнението: Скорошни разследващи данни, които демонстрират, че Русия усеща жилото на наложените от Западните наказания и отслабващите въоръжените сили, които понижават с напредването на войната. ”
„ Миналия месец Ройтерс заяви, че огромни съветски самолетни компании като Аерофлот са спрели полетите на самолетите си, с цел да могат да бъдат разглобени за аварийни елементи, като са взели съставни елементи от някои от самолети, с цел да поддържат други в летателна валидност. ”
„ И изправен пред загуби на бойното поле, Путин предишния месец се опита да усили военния състав на Русия с повече от 130 000 бойци, като отстрани горната възрастова граница за новоназначени и насърчи пандизчиите да се причислят. ”
„ Американски  длъжностни лица считат, че усилието е „ малко евентуално да успее “. “
 „ Мисля, че инстинктите на хората в министерствата и организациите, по-специално в Министерството на защитата и разследващата общественост, мисля, че техните инстинкти би трябвало да бъдат по-прогресивни и по-агресивни “, сподели един някогашен почитан държавен чиновник.
„ Мисля, че имаме доста повече благоприятни условия да предприемем дейности, които ще оказват помощ на Украйна, без излишно да се опасяваме по какъв начин ще реагира Путин “, прибавят те.
Човек може да разсъждава, че Кремъл направи всички тези неточности, тъй като не искаше да плаши повече Европа в НАТО, като показва военната си мощност в светкавичното завземане на Украйна. Но половинчатите ограничения на Русия дадоха на Финландия и Швеция увереността да се причислят към НАТО, защото те не виждат опасност за себе си от участието си в НАТО. Един унищожителен съветски удар против Украйна би предиздвикал цяла Европа да премисли участието си в НАТО, защото никоя европейска страна не би желала да се изправи пред вероятността за война с Русия.  Вместо това, имаме английски министър-председател, подготвен да въвлече Русия в нуклеарна война, и НАТО, което има намерение да поддържа украинския спор.
Невнимателен или неприятелски четец може да заключи от публикацията ми, че съм бранител на съветския боен триумф. Напротив, аз съм последовател на минимизирането на риска от нуклеарна война. Стивън Коен и аз сме двамата, които през цялото време видяха по какъв начин намесата на Вашингтон в Украйна със свалянето на държавното управление начерта курс, който може да приключи с нуклеарен Армагедон. Коен беше хулен от личната си демократична левица, аз бях разгласен за „ измамник/агент на Путин “.
Обратите, които претърпяхме, потвърдиха нашата теза. Западният свят е кьорав за евентуалните последствия от своите провокации против Русия, а Кремъл е кьорав за евентуалните последствия от толерирането на провокациите. Както виждаме, нито една от страните към момента не е стигнала до това осъзнаване. Докладът на Хил показва правилността на моя разбор на обстановката и моята прогноза, че резултатът ще бъде разширение на войната и по-голяма възможност от неверни калкулации, които могат да доведат до нуклеарна война.

Източник: 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР